Uggsice nikada nisu bile popularnije. Evo i zašto

Estimated read time 5 min read

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPCI su daleko od toga da se odreknu svojih Uggsica, a brojke to i potvrđuju. Prema informacijama o posljednjoj zaradi matične tvrtke Deckers, prodaja Ugg čizama u drugom kvartalu ove godine iznosila je ukupno 610.5 milijuna dolara, što je skok od 28.1% u odnosu na prethodnu godinu i čini gotovo 56% ukupne prodaje Deckersa. 

Zapravo, Ugg – s Hokom – pridonio je rekordnom prihodu Deckersa i za drugo tromjesečje i za prvu polovicu fiskalne godine 2024., rekao je izvršni direktor Deckersa David Powers u priopćenju za javnost. Štoviše, prodaja Ugga premašila je Hoku prvi put otkako je Deckers kupio Hoku prije više od 10 godina, istaknuo je Tom Nikic, vp za istraživanje kapitala u Wedbush Securitiesu.

Kako piše Modern Retail, u online trgovini StockX, Ugg je na putu da postavi rekord svih vremena u 2023. kada je u pitanju prodaja obuće. On je i dalje najbrže rastući brend u StockX-ovoj kategoriji obuće, a pretraživanja za modelima “Ugg Tasman” i “Ugg Tazz” su u porastu za 2340%, odnosno za 1340% u prošloj godini.

No podjednako su traženi i povoljniji duplići ovih popularnih čizama, koji uzimaju maha na Amazonu ili putem TikTokove trgovine. Sve u svemu, Ugg se smatra jednim od najprepoznatljivijih brendova Y2K ere, iako je osnovan kasnih 1970-ih.

Veći dio 2000-ih slavne osobe i ostatak javnosti hrlili su nositi niske i visoke Ugg stilove u bojama poput kestena ili ružičaste. No potražnja je na kraju pala, ali Ugg se sada vratio u igru, jači no ikada, ​​usred nostalgičnog trenda oživljavanja mode s početka 2000-ih.

Izmijenjena marketinška strategija

Što se promijenilo? Osim trenutno popularnog oživljavanja modnih trendova ranih 2000-ih, Ugg je iz temelja promijenio način poslovanja, rekao je Powers tijekom razgovora o zaradi. “Trenutno imamo najkohezivniju, globalno usklađenu strategiju proizvoda, marketinga i ciljanja potrošača koju sam ikada vidio za Ugg”, rekao je.

Ključno je bilo pomicanje Uggove jesenske marketinške kampanje s rujna na srpanj, rad s utjecajnim osobama na kampanjama na društvenim mrežama i razvoj ciljanog inventara s fokusom na najpopularnije proizvode marke, rekao je Powers.

Jedan od njih su Ugg papuče Tasman od brušene kože, koje su ove godine zaživjele na TikToku i posljedično se gotovo posvuda rasprodale. Papuče su postale vrlo brzo omiljene jer se lako obuvaju te dolaze u različitim bojama. 

>> Ugg papuče toliko su popularne da ih je teško naći na stanju u dućanima

U posljednja četiri do pet tjedana prodaja Ugg obuće na StockX-u nadmašila je prošlogodišnju, rekao je Drew Haines, direktor odjela za tenisice i kolekcionarstvo u StockX-u. Haines ovaj skok interesa uglavnom pripisuje novim bojama koje je Ugg objavio.

No, između ostaloga, i suradnje s drugim brendovima doprinijele su hypeu. Ugg i Telfar, koji su svoju prvu kolekciju lansirali još 2021., sada su prije dva mjeseca izbacili novu. Nadalje, Ugg je u listopadu objavio svoju najnoviju suradnju s modnom tvrtkom Madhappy. Proizvodi Ugg x Madhappy prodavali su se po dvostruko višoj cijeni od maloprodajne na StockX-u, prema Hainesu.

Slavne osobe i Uggsice

No popularnosti brenda svakako su doprinijele i poznate osobe. Među prvima nosila ih je Paris Hilton još 2000-ih, a nedavno su slavne osobe poput Gigi Hadid i Blake Lively viđene u Uggsicama. 

Ugg je također učinio Cardi B ambasadoricom i predstavio ju u videu krajem rujna za promicanje novog stila Classic Dipper. “Konačno je sezona Uggsica!”, poručila je ona u videu koji je skupio 20 milijuna pregleda.

Osim toga, od 15. srpnja do 15. kolovoza Ugg je imao kampanju na društvenim mrežama u kojoj su influenceri podsjećali kupce da kupe svoje Uggsice prije vrhunca sezone. Tijekom tog vremena, Ugg je zabilježio dvostruko veću razinu angažmana na Instagramu u usporedbi s prošlom godinom.

“Vjerujemo da je strateška marketinška promjena tima Ugg poslužila kao katalizator za raniju potražnju potrošača na globalnoj razini”, rekao je Powers. Ovaj aspekt Ugg fenomena sličan je onome što se dogodilo s Crocsom 2020. i 2021.

Naime, Crocs je u to vrijeme zabilježio rekordnu prodaju, velikim dijelom zahvaljujući visokoprofilnim suradnjama i partnerstvima sa slavnim osobama. U tom razdoblju, primjerice, Crocs je surađivao s Justinom Bieberom i Post Maloneom na kolekcijama koje su se brzo rasprodale. 

No upravo zbog tog svog globalnog uspjeha, Ugg se bori s kopijama. Ugg proizvodi uglavnom se prodaju po punoj cijeni te se rijetko mogu pronaći na rasprodaja. Zbog toga su povoljniji Ugg duplići sve popularniji na internetu.

Povoljnije Uggsice mogu se naći i po cijenama od 20-ak eura, a hashtag #uggdupes ima 92.7 milijuna pregleda na TikToku. Pretrage za duplićima ovih popularnih čizama gotovo su se udvostručile u SAD-u u posljednjih 12 mjeseci, prema Google Trends.

Sve u svemu, voljeli ih ili mrzili, čini se da Uggsice ne idu nikamo, barem ne tako skoro. Što vi kažete, sviđa li vam se Ugg obuća? Odgovorite nam u anketi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours